Een nieuwe trend is het plaatsen of laten plaatsen van een gietvloer. Er wordt dan een substantie op de vloer gegoten die in 24 tot 48 uur moet uitharden. Vervolgens kan een beschermende laklaag worden aangebracht op de vloer. Het grote voordeel van een gietvloer is dat het materiaal bestand is tegen allerlei invloeden van buitenaf zoals vocht en harde voorwerpen die op de vloer vallen. Vloeren die zijn gegoten gaan vaak vele tientallen jaren mee en vergen weinig onderhoud. Een gietvloer is ook ideaal voor winkels en kantoren.

Vloer

Op de vloeren in een woning werd in de vorige decennia meestal vloerbedekking gelegd in de vorm van tapijt. Maar die trend is inmiddels achterhaald door allerlei alternatieven die veel voordelen hebben. Vloerbedekking in de vorm van tapijt is namelijk lastiger schoon te houden en gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld een vloer van hout, beton of pvc. Vooral in bedrijfsruimtes waar veel gelopen wordt is vloertapijt vaak niet echt een verstandige keuze, hoewel er ook wel projecttapijt verkocht wordt wat tegen een stootje kan.

Zelf een vloer leggen

Je kunt ervoor kiezen om zelf vloeren te leggen in je huis. Als je voor hout kiest dan is de mest voor de hand liggende keuze laminaat. Dit is een relatief goedkoop materiaal en het gaat redelijk lang mee. Een nadeel van laminaat is dat het niet goed tegen vocht kan. Wordt er met water gewerkt in een ruimte of komt het wel eens voor dat er geknoeid wordt, dan is laminaat wellicht een minder goede keuze. Zorg bij het leggen van een vloer altijd voor een goed geëgaliseerde ondergrond zodat de vloer strak en vlak gelegd kan worden.

Laminaat of gietvloer

Veel mensen kiezen voor laminaat als vloerbedekking. Dit komt mede doordat het makkelijk te leggen is, makkelijk schoon te houden is en betaalbaar is. De kwaliteit van laminaat is de afgelopen 20 jaar enorm gestegen en zijn ze bijv. krasvast, waterbestendig, geluidsdempend. Wist je dat je ze tegenwoordig ook in combinatie met vloerverwarming kan gebruiken?

Vloerverwarming

Je kunt vloeren leggen in combinatie met vloerwarming. Uiteraard is het dan zaak dat de vloerverwarming helemaal gereed is voordat je overgaat tot het leggen van de vloer. Zorg er ook altijd voor dat je op een bepaalde plaats in de vloer gemakkelijk bij de installatie van de vloerverwarming kunt komen. Dit is nodig om noodzakelijk onderhoud en reparaties te kunnen uitvoeren. Als je de vloer dicht legt zonder zo’n maatregel moet je vloer wellicht voor een groot deel worden gesloopt als de vloerverwarming ermee ophoudt. Je kunt een PVC-vloer, een plavuizenvloer of een laminaat- of parketvloer prima combineren met vloerverwarming. Bekijk pagina vloerverwarming.

Bekijk ook deze website over gietvloeren.